Alle borgere i kommunerne Greve, Solrød, Køge, Stevns, Lejre og Roskilde, der har alvorlige synsvanskeligheder, kan frit henvende sig til SCR Kommunikation og anmode om en synspædagogisk udredning.
Ved udredningen afdækker synskonsulenten og optikeren problemets karakter. Herefter vil synskonsulenten vurdere, om der skal indledes et forløb.
Børn og unge, der er tilmeldt Synsregisteret, samt børn under 10 år med > +7 i brillestyrke hører også til SCR Kommunikation.
OBS! Ved hjernerystelse og hjerneskade!
Inden du kontakter Synsrådgivningen, skal for nylig have været hos din lokale optiker og fået dine briller/kontaktlinser opdateret.
SCR Kommunikation underviser borgere med mange forskellige typer synsvanskeligheder fx:
- Aldersbetinget AMD
- Nethindelidelser
- Hornhindeproblematikker
- Synsnerveforandringer
- Ekstremt stærke brillestyrker
Hent folderen her
Målgruppen er voksne, blinde/nyblinde, der har vanskeligheder i forhold til at klare almindelige daglige gøremål.
Rådgivningen og undervisningen tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov og vanskeligheder. Tilbuddet kan bl.a. indeholde:
- Undervisning i kompenserende teknikker vedrørende madlavning, måltidsteknik, personlig hygiejne, rengøring, hobby mv.
- Undervisning i brug af hjælpemidler (fx ure, telefoner mv.)
- Vurdering, rådgivning og evt. anbefaling vedrørende belysning i hjemmet
Undervisningen gives som oftest som individuel undervisning men kan også tilbydes på mindre hold. Pårørende er meget velkomne til at deltage.
Rådgivning og undervisning kan foregå i SCR Kommunikations lokaler eller i borgerens eget hjem.
Der kan også ydes rådgivning og supervision til pårørende og til fagpersoner, der har kontakt med borgeren.
Målgruppen er blinde borgere, hvis syn ligger inden for blindeområdet. Synet på det bedste øje skal være på 6/60 eller derunder. Det betyder, at borgeren kan se noget på 6 meters afstand, hvor den normaltseende kan se det samme på 60 meters afstand. Målgruppen kan også være borgere med et synsfelt på mindre end 20 grader, skotomer og andre synsfeltslidelser.
Vejledning og undervisning på SCR Kommunikation tager udgangspunkt i den konkrete borgers behov og vanskeligheder. Tilbuddet kan bl.a. indeholde:
- Samtale vedrørende øjensygdommen og den konkrete synsnedsættelse eller blindhed
- Rådgivning i forhold til de forandringer, synsnedsættelsen eller blindheden medfører i dagligdagen
- Afprøvning af hjælpemidler (fx lupper, elektroniske hjælpemidler, talende ure, afspiller til lydbøger, mobility, hjælpemidler mv.)
- Undervisning i mobility ud fra borgerens ønsker og behov
Pårørende er altid meget velkomne til at deltage.
Der kan også ydes vejledning og supervision til pårørende og til fagpersoner, der har kontakt med den blinde/nyblinde. Vejledning og undervisning kan gives i SCR's lokaler eller i borgerens eget hjem.
Hvis man har problemer med at åbne eller læse PDF-filer, der ligger på hjemmesiden, kan man altid kontakte sekretærerne på telefon 4631 7231.
"Jeg fik meget ud af at høre om synet og hjernen – det gav mig gode værktøjer til at strukturere min dag. (Deltager livsomstillingskursus, Kvinde 83 år)"
"Jeg håber, I vil fortsætte med kurset. Det er godt, hvis mange kan få glæde af det, som vi har fået. (Kvinde 63 år, deltager livsomstillingskursus)"
Målgrupper
- Småbørn 0 – 6 år (kun Roskilde Kommune)
- Børn 6-18 år
- Unge over 18 år, der er i gang med en ungdoms uddannelse
Målgruppen er børn og unge, der er indmeldt i Synsregisteret på Kennedy Centeret i Glostrup. Derudover kan der altid rettes henvendelse til os, hvis forældre, institutioner eller skoler har mistanke om, at et barn har synsnedsættelse.
Der tilbydes rådgivning og specialpædagogisk bistand i af blinde og svagsynede elever i skoler, specialskoler, i hjemmet, på institutioner og i fritidstilbud. Der vejledes individuelt i forhold til den enkeltes behov i brug af fx synskompenserende hjælpemidler, specialpædagogiske tiltag, mobility og færden, ADL, lys- og adgangsforhold, ungeliv og uddannelseshjælp. Derudover etablerer synskonsulenterne netværk for børn, unge og forældre lokalt og i samarbejde med de øvrige synsrådgivninger i Region Sjælland. Flere gange årligt tager vi på ture og udflugter, hvor børnene møder andre børn med synsnedsættelse.
Øvrige oplysninger
Synscenter Refsnæs er det nationale specialpædagogiske ressource- og videnscenter for børn og unge med synsnedsættelse. Synskonsulenterne kan i samarbejde med forældre og den lokale institution eller skole rekvirere yderligere specialpædagogisk bistand og tilrettelagte materialer fra Synscenter Refsnæs.
Vejledning af småbørn 0-6 år i Roskilde Kommune varetages af synskonsulenter fra SCR Kommunikation. I Køge, Lejre, Greve, Solrød og Stevns Kommuner varetages småbørnsrådgivningen af en synskonsulent fra Synscenter Refsnæs.
Målgruppen er voksne, som både har en synsnedsættelse og et høretab. Den enkelte er sjældent helt døv eller helt blind, men kombinationen af synsnedsættelsen og høretabet kan være medvirkende til at give nogle helt specifikke vanskeligheder i dagligdagen.
SCR Kommunikation tilbyder udredning og evt. undervisning med
udgangspunkt i borgerens konkrete behov.
Tilbuddet kan bl.a. indeholde:
- Samtale vedrørende den konkrete synsnedsættelse og det konkrete høretab
- Rådgivning i forhold til de forandringer, som kombinationen af synsnedsættelse og høretab medfører i dagligdagen
- Afprøvning af hjælpemidler, der kan afhjælpe både synsnedsættelse og høretab. Hjælpemidler i relation til synsnedsættelsen kan afprøves sammen med en synskonsulent
Pårørende er meget velkomne til at deltage.
Der kan også ydes rådgivning og supervision af fagpersoner, der har kontakt med den enkelte person.
IT-hjælpemidler
Når det er blevet svært at læse og skrive almindelig tekst grundet synsnedsættelse, kan særlige teknologiske hjælpemidler være en god løsning. Der kan kompenseres for synsnedsættelsen ved f.eks at anvende computer med forstørrelse, tale, punktskrift eller en kombination heraf.
- Forstørrelse: Skærmbilledet på en computer kan gøres tydeligere ved at vælge en god skærm, justere på opsætningen samt bruge forstørrelse med et særligt forstørrelsesprogram. Forstørrelsesprogrammet kan fås med supplerende taleunderstøttelse
- Fortælling: Der kan anvendes en skærmlæser og talesyntese, som gør, at man ved hjælp af specielle kommandoer kan navigere og få oplæst den ønskede information fra skærmbilledet
- Punktskrift: Det er muligt at supplere en computer med et punktdisplay (Braille) eller bruge særlige punktnotatapparater
- Mobiltelefoner/tabletter: Nogle har indbygget talesyntese Synsrådgivningen kan rådgive om dette
Hvis du har fået bevilliget synshjælpemidler på SCR, kan teknikeren kontaktes ved behov: tlf. nr. 4631 7231 mellem kl 10.00 - 12.00.
Via dette link kan du få tips og tricks til IT: www.nedsatsyn.dk
Lovgivning
Servicelovens paragraf 112 giver mulighed for, at der kan søges om særlige IT-kommunikationshjælpemidler som varigt udlån, når der er tale om privat brug. I forbindelse med skole, uddannelse eller erhverv træder andre lovgivninger i kraft.
Job og synsnedsættelse
Synskonsulenter på SCR Kommunikation tilbyder i samarbejde med det lokale jobcenter rådgivning og undervisning. Det kan fx være:
- Kursus i betjening og integration i dagligdagen til relevante personer
- Udredning af synsvanskeligheder på jobbet
- Rådgivning og undervisning i håndtering af synsvanskeligheder
- Afprøvning og evt. ansøgning af relevante synskompenserende hjælpemidler, fx forstørrelsesprogrammer til PC, belysning, optik.
Synshandicappede på jobbet
Mange synshandicappede oplever vanskeligheder i forbindelse med jobbet. Måske oplever du fx en af følgende problemstillinger:
- Vanskeligheder ved at aflæse kropssprog og mimik
- Misforståelser i hverdagen?
- Er du nervøs for at miste dit arbejde?
- Får du ringe udbytte af møder og kurser?
- Er du mere end almindeligt træt efter en arbejdsdag?
Ofte skal der mere end et hjælpemiddel til for at få løst vanskelighederne.
Hvem betaler for synskompenserende hjælpemidler?
Synskompenserende hjælpemidler betales af din kommune.
De første tre timer er dækket af kommunernes abonnement. Hvis der er behov for yderligere rådgivning, udredning og/eller ansøgninger bevilges og betales det af din kommune.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte SCR Kommunikation på
tlf. 4631 7231 for en uformel samtale.
Træning i at færdes på egen hånd
Målgruppen er børn, unge eller voksne, som har en synsnedsættelse, der medfører vanskeligheder i forhold til på færdes på egen hånd i og udenfor eget hjem.
Vejledning og undervisning på SCR Kommunikation tager udgangspunkt i den konkrete borgers behov og vanskeligheder.
- Undervisning i grundlæggende teknikker som fx ledsageteknik og lytteteknik
- Undervisning og træning i færdsel på tilrettelagte ruter
- Undervisning og træning i brug af mobilitetshjælpemidler (taktile kort, kikkert og elektroniske orienteringshjælpemidler)
Det er væsentligt, at pårørende deltager i eksempelvis undervisning i ledsageteknik.
Vejledning og undervisning kan foregå i og omkring Synsrådgivningens lokaler, men som oftest finder den sted i borgerens eget hjem og nærmiljø. Undervisningen gives altid som individuel undervisning.
Der kan også ydes vejledning og supervision til pårørende og til fagpersoner, der har kontakt med borgeren.
Målgruppen er unge og voksne svagsynede. Synet på det bedste øje skal således være på 6/18 eller derunder. Det betyder, at den svagsynede kan se noget på 6 meters afstand, hvor den normaltseende kan se det samme på 18 meters afstand. Målgruppen kan også borgere med et synsfelt på mindre end 20 grader, skotomer og andre synsfeltslidelser.
Vejledning og undervisning på SCR Kommunikation tager udgangspunkt i den konkrete borgers behov og vanskeligheder. Tilbuddet kan bl.a. indeholde:
- Samtale vedrørende øjensygdommen og den konkrete synsnedsættelse
- Rådgivning i forhold til de forandringer, synsnedsættelsen medfører i dagligdagen
- Afprøvning af hjælpemidler (f.eks. briller, lupper, svagsynstelefon mv.)
Pårørende er meget velkomne til at deltage.
Der kan også ydes rådgivning og supervision af fagpersoner, der har kontakt med den svagsynede person.
Rådgivning og undervisning kan gives i SCR Kommunikations lokaler eller i borgerens eget hjem.
Eller læs mere om vores forskellige tilbud ved at klikke på undermenuerne nedenfor.
Video
Se videooptagelse af borger med tør AMD.
Vær opmærksom på, at videoklippet ligger på YouTube, og at
de øvrige videoklip ikke er relateret til SCR Kommunikation.
Hent folderne her
"En rigtig god aften. Det var en øjenåbner for mig datter. Hun fik en fornemmelse af, hvad der er svært for mig. (Kvinde, 83 år efter pårørendearrangement)"
"Lyslaboratoriet var helt fantastisk. Det var en øjenåbner. (Kvinde 64 år – efter livsomstillingskursus)"
For samtlige hjælpemidler gælder det, at de afprøves og vurderes konkret med borgeren, inden der tages stilling til bevilling eller til fremsendelse af anbefaling til borgerens hjemkommune.
Billede 1: Optikafprøvning
Billede 2: Optikafprøvning med kikkertbrille
Svagsynsoptik
Der findes mange forskellige former for optik, der kan forstørre, bl.a optiske hjælpemidler, som virker på afstand eller tæt på.
Svagsynsoptik er primært optik med forstørrende virkning (lupper, lupbriller, kikkerter, kikkertbriller samt kombinationer heraf). Desuden findes der elektroniske lupper og CCTV, som er et større elektronisk forstørrelsesapparat. Et CCTV anvendes, hvis man ikke på anden måde kan opnå læsesyn med svagsynsoptik.
Kikkerter og kikkertbriller kan anvendes til længere afstande f.eks. til tv og mobilitet. Der findes mange forskellige typer lupper (med og uden lys). Nogle lupper skal placeres direkte på teksten, og andre skal holdes i hånden eller monteres på en lampe.
Lupbriller giver ofte en meget kort læse- og skriveafstand. Det kan derfor være nødvendigt med særlig belysning.
Du kan altid kontakte Synsrådgivningen for yderligere information.
scr.kommunikation@roskilde.dk eller på telefon nr. 4631 7231.
Briller, kontaktlinser og øjenproteser
Man kan få specielle briller/kontaktlinser, hvis man har en særlig øjenlidelse, som ikke alene skyldes lang- eller nærsynethed og/eller bygningsfejl.
SCR Kommunikations optiker har en specialoptisk viden, som betyder, at der kan udmåles og tilpasses optik til særlige øjenlidelser og synsvanskeligheder såsom:
- Uregelmæssig hornhinde kan afhjælpes med specielle kontaktlinser eller briller, som forbedrer synsevnen
- Dobbeltsyn kan afhjælpes med prismebriller, hvis der ikke kan opereres
- Sygdomsbetinget lysfølsomhed kan afhjælpes med briller, som filtrerer lyset
- Langsynethed > +7 i højst brydende plan til børn indtil 10 år
- Ekstreme optiske synsfejl karakteriseret ved, at etableringen af forbedret synsfunktion kun kan opnås med specialfremstillede brilleglas eller kontaktlinser
- Synsvanskeligheder hos børn og unge, der er registreret i synsregistret ved Kennedy Centrets øjenklinik
- Stærkt skæmmende øjenlidelse afhjælpes med en skalprotese eller øjenprotese
Hvis man har en særlig øjenlidelse eller et varigt synshandicap, kan man ansøge om støtte til specialfremstillede briller/kontaktlinser eller svagsynsoptik. Du er altid velkommen til at kontakte os, så vi kan rådgive dig om ansøgningsproceduren. Ring på tlf. 4631 7231.
Du må meget gerne ringe, inden du går til optiker, så vi kan vejlede om forløbet fra start til slut.
Hent folderne her
Vejledning i brug af håndholdt kikkert
Man skal altid ansøge om optiske hjælpemidler digitalt.
Når ansøgningsskemaet er udfyldt, gemmes det på skrivebordet på din PC. Åbn nu www.virk.dk og send. Blanketten bliver sendt som sikker post med krypteret cpr-nummer via www.virk.dk.
Det, der er udfyldt, vil automatisk blive slettet, når man går ud af ansøgningsskemaet.
Hent ansøgningsskemaer her:
Medicinsk-optisk defineret varig øjenlidelse
Hent folder her
SCR Kommunikation/Roskilde Kommune har lavet en leverandøraftale med Buus optik, Algade 40, 4000 Roskilde, Tlf. nr. 4635 4014. Du skal samtidig være opmærksom på, at du altid kan gå til din egen lokale optiker, da der er frit leverandørvalg.
- Dansk Blindesamfund
- Instituttet for blinde og svagsynede
- Kennedy Centret
- Nota
- Om lys og synsnedsættelse (Kommunikationscenter Hillerød)
- Rigshospitalet
- Socialstyrelsens sider om synshandicap
- Socialstyrelsens sider om erhvervet døvblindhed
- Synscenter Refsnæs
- Øjenafdelingen Sjællands Universitetshospital
- Øjenforeningen